C64 van een Cracker fixen

Door chaozz op woensdag 25 augustus 2021 17:18 - Reacties (15)
Categorie: -, Views: 3.400

Ik heb teveel Commodore 64's. Veel teveel. Ik koop ze ook niet meer. Behalve dan laatst, toen er eentje te koop werd aangeboden die was getekend door een cracker uit de C64 'scene' van vroeger.

Ik moest hem gewoon kopen, de C64 van Rhythm / TSR. Een Nederlandse cracker die ook vandaag de dag nog actief is in het Commodore 64 circuit. Ik kon de machine voor weinig kopen, want hij was stuk.

In deze video probeer ik de machine weer te reanimeren en (hoe tof zou dat zijn) om een crack die Rhythm op deze machine heeft geschreven weer op deze machine te laten draaien.

Beste MS-DOS laptop

Door chaozz op dinsdag 10 augustus 2021 20:30 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 4.061

Wat is de beste laptop om MS-DOS games op te spelen? Het antwoord op die vraag is eenvoudig. Dat is...

... de Compaq LTE 5000.

Ik weet niet eens meer precies wanneer ik deze laptop heb gekocht, maar recentelijk kwam ik hem tegen toen ik iets zocht om mee te nemen op vakantie. Na er wat meer over te hebben gelezen, er wat meer op te hebben gespeeld kwam ik tot de conclusie:

Dit is de beste MS-DOS laptop. Ooit.

De specificaties zijn:
  • Pentium 75
  • 16Mb intern geheugen
  • 265Kb cache
  • 4Gb HDD (origineel een 810Mb)
  • 640x480 active matrix display
  • Poorten: PS2, IR, serieel, parallel, VGA
Vooral het scherm is belangrijk. Ten eerste dus active matrix, dus alleen brightness control en veel meer contrast dan een passive matrix display. Ten tweede de resolutie van 640x480. Perfect voor DOS games. Geen scaling en geen zwarte randen.

En de Pentium 75 is meer dan capabel om mijn DOS favorieten te kunnen spelen!

Gameboy als Webcam

Door chaozz op maandag 19 juli 2021 22:52 - Reacties (3)
Categorie: -, Views: 4.481

Met al dat thuiswerken kan het natuurlijk weleens voorkomen dat je in de situatie terecht komt dat je een Team/Zoom/Meet afspraak hebt, maar even geen webcam voor handen hebt (bear with me). Gelukkig kun je in dat geval een Game Boy Camera gebruiken.

Dit is echt uit de categorie 'omdat het kan'. Enjoy!

Over Retro Gesproken #2

Door chaozz op woensdag 14 juli 2021 10:16 - Reacties (2)
Categorie: -, Views: 2.688

Al langer liepen een vriend en ik met het idee om een video podcast op te nemen. Gewoon een uitlaatklep waar we onze mening konden ventileren over van alles en nog wat. Toen een kennis uit het retro-circuit begon over het idee van een retro podcast was het 1 + 1 = 2.

En dus hebben we de eerste twee pilots opgenomen van Over Retro Gesproken. De eerste aflevering was echt nog zoeken naar een format, maar de 2e aflevering geeft een goed beeld van het idee.

Tips, vragen en opmerkingen zijn welkom!

Lees en Schrijf Game Boy Cartridges

Door chaozz op zondag 11 juli 2021 16:47 - Reacties (0)
Categorie: -, Views: 2.845

Ik word altijd weer gelukkig als er nieuwe hardware uitkomt die de functionaliteit van oude game consoles uitbreidt. Dat is niet anders met de GB Operator; een apparaat waarmee je jouw fysieke Game Boy games kunt spelen op een computer. Maar het ding kan nog meer toffe dingen... hele toffe dingen...

Fysieke spellen spelen op je computer is een toffe feature die vooral verzamelaars zoals mij aanspreekt. Anderen downloaden misschien en ROM-pack. Je klikt jouw game in de GB Operator en drukt op de Launch knop. De meegeleverede emulator (mGBA) start automatisch de op de achtergrond gedumpte ROM.

Je kunt ook de ROM dumpen en starten in een emulator naar keuze.

Daarnaast kun je met de GB Operator ook savegames van een game cartridge downloaden en weer uploaden. Handig als je de savegame batterij in een game gaat vervangen bijvoorbeeld. Of als je je savegame wilt gebruiken in een emulator.

Ook ondersteund ie de Game Boy Camera. Dat ding is altijd weer leuk om mee te experimenteren met die 16kilobit foto's.

Maar de tofste feature is imho de mogelijkheid om ROMs te schrijven naar writeable game cartridges. Vanuit China komen een hoop goedkope bootleg Game Boy games op de markt. Deze zijn in veel gevallen overschrijfbaar.

De GB Operator ondersteund al een groot aantal van deze bootleg cartridges. Ik had 1 geschikte cartridge in mijn collectie. Je zou hiermee dus in GB Studio je eigen game kunnen ontwikkelen en dat op fysieke cartridges kunnen uitbrengen. Hoe gaaf is dat?

Voor de volledige review, check onderstaande video!