Vs: De Ultieme Game Boy

Door chaozz op zaterdag 29 juni 2019 22:26 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 3.083

Het was tijd voor een nieuwe Versus-challenge vonden we bij RetroGameCouch, en dus klommen Clemens en ik opnieuw beiden in de soldeerbout om onze Ultieme Game Boy te bouwen.

Het gaat bij deze challenge dus om onze eigen interpretatie van de ultieme Game Boy. Dat is ook de reden dat we allebei met een compleet ander eindproduct eindigen.

De challenge begon op de retrogamebeurs in Kalken, België. Daar moesten we beiden onze Game Boy waar we ons project op zouden baseren kopen. Daarna hadden we 1 maand de tijd om de bouw te voltooien, en zoals altijd lukte dat maar net.

Backup Game Boy Games

Door chaozz op zondag 26 mei 2019 14:41 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 2.002

Als je jouw verzameling Game Boy games wil spelen in een emulator ben je aangewezen op de verschillende ROM-websites. Nintendo krijgt deze websites steeds vaker in het vizier, met als gevolg dat de meeste ROMs zijn verwijderd. Nu kun je eenvoudig zelf backups maken van jouw Game Boy games.

Het in Nederland gevestigde bedrijf Submodule heeft de GB01 Cart Reader uitgebracht. Een klein apparaatje waarmee je de ROM kunt dumpen van Game Boy, Game Boy Color en Game Boy Advance cartridges.

Daarnaast ondersteund het apparaat ook het downloaden en uploaden van save games. Ideaal voor het vervangen van savegame batterijen of het verder spelen van een savegame in jouw favoriete emulator.

Ook ondersteund het apparaat randapparatuur als de Game Boy camera, waarmee, voor mij in ieder geval, de camera eindelijk bruikbaar wordt.

Maar wat gebeurt er als we de GB01 testen met bootlegs of multi-games?

Ik kreeg van Submodule een GB01 opgestuurd om te reviewen. De retail prijs is op dit moment 35 euro.

Al je oude consoles via HDMI

Door chaozz op maandag 4 maart 2019 14:27 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 4.233

Het aansluiten van oude game consoles aan moderne TV's wordt steeds lastiger. De meeste TV's hebben geen composite aansluiting meer, en s-video hebben ze eigenlijk nooit gehad. Als je die oude consoles toch op je nieuwe grote TV wilt spelen heb je dus een converter nodig.

Voor het omzetten van component, s-video of composite zijn er goedkope chinese upscalers to koop. Deze upscalers zorgen echter voor aanzienlijke latency. Tel daar de input lag van je TV bij op en het is praktisch onspeelbaar.

Nu zijn er al lang betere apparaten op de markt die de oude analoge signalen zonder lag kunnen digitaliseren, maar deze zijn kostbaar en vergen uitgebreide configuratie. Voorbeelden zijn de OSSC voor 188 euro en de Framemeister voor 326 euro.

Een betaalbare optie is de RetroTINK-2X. Een ultra-low latency line doubler die je component, s-video en composite video signalen omzet naar HDMI. Het apparaat kan overweg met 240p en 480i op zowel PAL als NTSC.

Maar, hoe laag is de latency van de RetroTINK-2X werkelijk? En hoe makkelijk is deze in gebruik? En belangrijker nog, is dit apparaat $99 waard?

Check de video!

Bittboy 2 Review

Door chaozz op woensdag 23 januari 2019 22:03 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 2.033

De eerste Bittboy was een handheld NES met 300 ingebouwde games. Die handheld was best aardig, maar verder niets bijzonders. Daarvoor had het ding teveel nadelen. Nu is er een opvolger...

De grootste pluspunten van de originele Bittboy waren de behuizing (geinspireerd op de Game Boy) en het scherm (heel mooi helder en kleurrijk scherm). Helaas had het ding meer nadelen:
  • Geen hoofdtelefoonaansluiting
  • Veel te korte AV-kabel
  • Geen SD-kaart slot, al is de opening er wel in de behuizing
Die klachten hadden waarschijnlijk meer mensen, want nu is er een opvolger die deze problemen moet oplossen. Is de nieuwe Bittboy daadwerkelijk beter?

Orde in de game room

Door chaozz op zaterdag 29 december 2018 00:27 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 2.667

Complete In Box is leuk, maar ook prijzig. Als retro-gameverzamelaar kom maar al te vaak in de verleiding om een losse game cartridge te kopen. Dit zorgt echter voor een rommelige game room. Gelukkig is er een oplossing.

De Tweaker met de nickname VerwardeMan nam contact met me op omdat hij een doos met 100 lege Universal Game Cases had liggen die hij me wilde schenken. Uiteraard ging ik op zijn aanbod in!

Ik heb een video gemaakt over het proces van het ordenen van mijn N64 collectie.