Game coden op Commodore 64

Door chaozz op donderdag 15 februari 2018 14:15 - Reacties (10)
Categorie: -, Views: 4.437

Mijn eerste computer thuis was een Commodore 64. Ik was meteen verkocht toen ik dat blauwe scherm zag met het woord READY en de geduldig knipperende cursor. Het was op die machine waar ik mijn eerste games speelde, maar ook mijn eerste regels BASIC typte.

c64 basic

Voor een nieuwe RetroGameCouch challenge besloten mijn maat en ik ieder een game te schrijven. De regels waren simpel:
  • Een maand de tijd
  • Programmeren moet op een echte Commodore 64 (geen emulatie)
  • Opslaan moet op een 1541 drive
  • Alleen BASIC (geen assembler)
  • Geen uitbreidings cartridges zoals Simons Basic
De eerste uitdaging was uiteraard het bedenken van een leuk game concept welke in een maand kon worden voltooid. Tijdens het zoeken van games voor mijn Commodore PET kwam ik screenshots van het spel PET Miner tegen. Na het opzoeken van wat gameplay op Youtube was ik eruit; Ik ging een soort mining game maken, losjes gebaseerd op PET Miner.

pet miner

Al snel ontstond het game idee. De grond bestaat uit verschillende steen-lagen. Iedere laag vereist een zwaardere pickaxe. Die pickaxe kun je upgraden bij de SHOP in ruil voor gevonden Ores. Daarnaast moet je rekening houden met je Health en Oxygen. Val je van te hoog, dan verlies je Health. Blijf je te lang onder de grond, dan verlies je Oxygen en uiteindelijk Health.

Het resultaat is mijn Commodore 64 game MineCave, welke je hier kunt downloaden.
Een uitgebreidere versie van dit verhaal vind je (in het Engels) hier.

MineCave

Daarnaast hebben mijn maat en ik een video blog bijgehouden en hebben we een leuke video gemonteerd van onze avonturen.


Deel 1: Game concept, programmeren en eindproduct


Deel 2: Onthulling, jurering en conclusie

Volgende: Game Gear Backlight Mod 03-'18 Game Gear Backlight Mod
Volgende: €1 Tamagotchi Review 11-'17 €1 Tamagotchi Review

Reacties


Door Tweakers user hans_debruin, donderdag 15 februari 2018 15:22

Cool!
Zodra mn SD2IEC adapter binnen is zal ik het es uitproberen op de C64.

Door Tweakers user chaozz, donderdag 15 februari 2018 15:34

hans_debruin schreef op donderdag 15 februari 2018 @ 15:22:
Cool!
Zodra mn SD2IEC adapter binnen is zal ik het es uitproberen op de C64.
Ik ben benieuwd naar je bevindingen!! :)

Door Tweakers user jjust, vrijdag 16 februari 2018 20:27

Wat gaaf. Leuke filmpjes!

Door Tweakers user chaozz, vrijdag 16 februari 2018 20:32

Bedankt! Ik hoop dat de lol die ik eraan heb beleefd een beetje overkomt.

Door Tweakers user miitjohn, zaterdag 17 februari 2018 14:47

Een tijdje geleden heb ik een c64 overgenomen van iemand met het idee er zelf ook mee te gaan prullen. Helaas heb ik er geen kabels bij. Kan je soms wat tips geven wat ik nodig heb om het ding op een normale lcd aan te sluiten?

Door Tweakers user chaozz, zaterdag 17 februari 2018 15:07

miitjohn schreef op zaterdag 17 februari 2018 @ 14:47:
Een tijdje geleden heb ik een c64 overgenomen van iemand met het idee er zelf ook mee te gaan prullen. Helaas heb ik er geen kabels bij. Kan je soms wat tips geven wat ik nodig heb om het ding op een normale lcd aan te sluiten?
Ik heb een Dell 2001FP met ao S-Video aansluiting. Dit geeft het mooiste beeld op een LCD.

De C64 kan RF, Compsite en S-video (of luma/chroma). Ik heb een kabel die zowel Composite als S-video heeft. Die kan ik zo snel niet vinden, maar check dit: https://www.retrogamingca...vhs-composite-video-cable

Er zijn ook s-video/composite naar HDMI upscalers, maar de china-crappy versies daarvan geven wisselende (slechte) resultaten

Door Tweakers user Inspector, maandag 19 februari 2018 10:30

Helemaal gekeken super tof! Herken het enthousiasme en gevoel bij de C64. ook voor mij waren dit de eerste stappen in het programmeren. Mooie game, schitterend eindresultaat. Oh en ook de miner game mag er wezen natuurlijk ;)

Door Tweakers user himlims_, maandag 19 februari 2018 11:12

super stoer! gaaf man, smakelijke post

Door Tweakers user chaozz, maandag 19 februari 2018 17:20

Inspector schreef op maandag 19 februari 2018 @ 10:30:
Helemaal gekeken super tof! Herken het enthousiasme en gevoel bij de C64. ook voor mij waren dit de eerste stappen in het programmeren. Mooie game, schitterend eindresultaat. Oh en ook de miner game mag er wezen natuurlijk ;)
Ik heb hier hardop om moeten lachen. En dank :*)
himlims_ schreef op maandag 19 februari 2018 @ 11:12:
super stoer! gaaf man, smakelijke post
Bedankt!!! :)


Reageren is niet meer mogelijk