Commodore PC10-III restauratie

Door chaozz op vrijdag 12 oktober 2018 16:10 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 3.707

Commodore is bekend van de VIC20, 64 en Amiga's, maar ze produceerden in de jaren 80 ook PC's. Een voorbeeld daarvan is de Commodore PC10-III.

Deze PC10-III is een XT-clone met 8088 CPU. Ik kocht er recent eentje op Marktplaats, maar realiseerde me niet helemaal dat eigenlijk alles wat ik aan computerhardware had liggen, niet compatible was met deze XT-clone. En aangezien de PC zonder harde schijf, toetsenbord en scherm werd geleverd, had ik een uitdaging voor de boeg.

De harde schijf is geen standaard IDE, maar een 8-bit variatie daarop. De controller op de PC10-III ondersteund maar een handje vol schijven, die op eBay allemaal meer dan $100 moeten opleveren. Ook heeft de PC10-III alleen 3 8-bit ISA sloten, wat mijn 16-bit ISA IDE interface kaart onbruikbaar maakte. Ik ging op zoek naar een alternatief.

Er zijn hier en daar nog wel 8-bit ISA IDE controllers te koop, maar eigenlijk wil ik in de PC een CompactFlash kaartje als hardeschijf gebruiken en daar ook van kunnen opstarten. Ik kwam uit bij de XT-IDE interface van Glitch Works: http://www.glitchwrks.com/xt-ide

Ik kocht de kit en soldeerde hem in elkaar. Daarna een IDE2CF adapter van eBay erin, en vervolgens een 16MB CF kaarte in deze adapter. En warempel, na een reboot verscheen er een extra menu dankzij de XT-IDE BIOS en kon ik DOS installeren op de CF kaart.

Een andere uitdaging was het toetsenbord. Ik gebruikte tijdens de eerste tests mijn IBM Model M AT-toetsenbord en dit werkt prima, al had het toetsenbord zo nu en dan wat kuren. Maar na een paar reboots weigerde de het toetsenbord dan steevast te werken. Wut?

Je raad (of wist) het al, AT- en XT-toetsenborden zijn niet uitwisselbaar. En dus moest ik op zoek naar een oplossing. Een XT-toetenbord kon ik voor een normale prijs niet vinden op eBay, om over het originele Commodore XT-keyboard maar te zwijgen. Tot ik stuitte op een interessant project op het Vintage Computer Forum: een AT2XT keyboard converter: http://www.vcfed.org/foru...-AT2XT-keyboard-converter

Het AT2XT converter project is volledig opensource en kan door iedereen met een eeprom programmer en wat soldeervaardigheden in elkaar worden gezet. Ik kan solderen, maar heb geen eeprom programmer, en dus ging ik op zoek naar een geassembleerd exemplaar. Via de forum pagina van het project kwam ik in contact met een Amerikaan die mij een volledig geassembleerd exemplaar wilde verkopen inclusief 3D geprintte behuizing. Nice!

Het laatste struikelblok bleek de video output van de PC10-III te zijn. De PC heeft een RGBI- en een composite-uitgang. Mijn Commodore 1804s scherm met RGBI wilde niet werken met de RGBI-uitgang van de PC10-III. Mijn Commodore 1701 monitor wilde niet werken met de composite-uitgang. De PC10-III output zijn signaal op 60Hz NTSC en dat gaat niet werken op PAL-schermen. Wat nu?

Ik heb na lang klooien met oa een RGBI-DAC-converter uiteindelijk een NTSC2PAL converter op eBay gekocht. En dat werkt zowaar, al lever ik wel wat beeldkwaliteit in vermoed ik.

Maar, na maanden puzzelen is het me eindelijk gelukt om in kleur een spelletje te spelen op de Commodore PC10-III.

Volgende: €10 Mini Aracade Kast 12-'18 €10 Mini Aracade Kast
Volgende: Bill Gates maakte dit spel 08-'18 Bill Gates maakte dit spel

Reacties


Door Tweakers user blinkenlights, vrijdag 12 oktober 2018 20:46

Heerlijk retro geknutsel! Grappig genoeg werken best veel 16 bit kaarten probleemloos maar wat langzamer in 8 bit slots, als je dat niet al wist :)

Door Tweakers user chaozz, vrijdag 12 oktober 2018 21:52

blinkenlights schreef op vrijdag 12 oktober 2018 @ 20:46:
Heerlijk retro geknutsel! Grappig genoeg werken best veel 16 bit kaarten probleemloos maar wat langzamer in 8 bit slots, als je dat niet al wist :)
Dat wist ik niet! Interessant.

Door Tweakers user Trommelrem, zaterdag 13 oktober 2018 19:21

De harde schijf is geen standaard IDE, maar een 8-bit variatie daarop.
Klopt, is een ST-506 met MFM codering.
Een andere uitdaging was het toetsenbord. Ik gebruikte tijdens de eerste tests mijn IBM Model M AT-toetsenbord en dit werkt prima, al had het toetsenbord zo nu en dan wat kuren. Maar na een paar reboots weigerde de het toetsenbord dan steevast te werken. Wut?
Een PC/AT toetsenbord functioneert wel, maar gedraagt zich als een PC/XT toetsenbord (86 keys). De vreemde situatie kan ontstaan dat de pijltjestoetsen in sommige gevallen zich gedragen als numerieke toetsen. Voor de rest moet ieder PC/AT toetsenbord voor het grootste gedeelte functioneren.
Wat nu?
Er zijn een aantal VGA kaarten die, ondanks dat ze 16-bits zijn, gewoon in een 8-bits slot functioneren. Dan kun je gewoon een modern scherm aansluiten.

Vergeet niet speed.exe en setclock.exe van het internet te halen. De CPU snelheid kun je overigens ook met een toetsenbordcombinatie wijzigen.

Als je de BIOS bekijkt in debug.exe, dan zie je dat er een "BIOS-SETUP" in lijkt te zitten. Het ik weet helaas niet meer met welke toetsenbordcombinatie je hier in komt.

Er zijn van deze computer 3 BIOS versies, waarvan 4.41 de laatste is. Versie 4.36 (de tweede versie) ondersteunt in ieder geval PC/AT toetsenborden.

Ik heb veel lol gehad aan deze computer. Maar wat ik frustrerend vond, is dat de RAM chips echt overal verspreid zitten op het moederbord en niet netjes in banken waren ingedeeld. Heb destijds zo veel gesoldeerd aan deze computer, en toch deed hij het nog toen ik hem weg deed.

Door Tweakers user gertrudi, zondag 14 oktober 2018 16:52

mijn ouders hebben een ook xt clone (jazzy). Hij start wel op maar geeft dan vreemde tekens. Het os wordt vanaf een 5.25 floppy gestart, vermoedelijk is deze corrupt geraakt. Ook niet heel gek na zoveel tijd :).

Wist niet dat er ook harde schijven voor waren.

Door Tweakers user r_255, maandag 15 oktober 2018 16:32

Heel leuk, ik heb destijds van die bakjes verkocht.

De meeste controllers riep je ook aan met debug
en dan als ik het goed ( graaft heeeeeeel diep ) zeg : was het commando g=c:800 of g=c800
voor een low level format en dat soort geneuzel.

of van je MFM 20mb een 30mb maken met een rll encoded controller.

Door Tweakers user Drardollan, woensdag 17 oktober 2018 11:27

Ik ben begonnen met een Commodore PC30-III O+

Door Tweakers user Trommelrem, dinsdag 30 oktober 2018 19:30

r_255 schreef op maandag 15 oktober 2018 @ 16:32:
Heel leuk, ik heb destijds van die bakjes verkocht.

De meeste controllers riep je ook aan met debug
en dan als ik het goed ( graaft heeeeeeel diep ) zeg : was het commando g=c:800 of g=c800
voor een low level format en dat soort geneuzel.

of van je MFM 20mb een 30mb maken met een rll encoded controller.
g=C800:5 voor de MFM drive via add-in card. g=FA00:5 voor de XTA HDD.
g=F000:0 voor de ROM debug monitor.

Reageren is niet meer mogelijk