Guess That Saturn Game Game

Door chaozz op maandag 19 augustus 2019 17:01 - Reacties (0)
Categorie: -, Views: 350

Japanners; het blijft voor mij als westerling een bijzonder volk. Dat gevoel krijg ik niet alleen als ik naar bijvoorbeeld een Japanse spelshow kijk, maar ook als ik naar Japanse games kijk. Tijd voor een quiz.

Japanse games hebben vaak cover art die voor ons weinig tot niets zeggen over het spel zelf. Toegegeven, dat is bij onze games ook weleens zo, maar bij Japanse games is het eerder regel dan uitzondering.

En dus graaiden Clemens en ik beiden door een bak Sega Saturn games om elkaar de vraag te stellen "Wat voor Sega Saturn spel is dit?". Waarbij we dus alleen de voorkant van de game mochten gebruiken om tot een antwoord te komen.

Appeltje eitje natuurlijk....
NB: voor mensen die iets willen roepen over de Japanse vlag die ik in de video gebruik, verwijs ik graag naar wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Rising_Sun_Flag, kopje "Present day use"

€10 SD Card voor GBA

Door chaozz op woensdag 24 juli 2019 12:29 - Reacties (6)
Categorie: -, Views: 2.319

Voor retro nerds zoals ik gaat er niets boven de echte game cartridges voor je favoriete consoles. Toch is het soms handig om gebruik te maken van alternatieve opslag media. In het geval van de Game Boy Advance zijn dat cartridges die ROMs kunnen lezen vanaf een SD-kaartje. Die dingen zijn best prijzig, maar er is een goedkoop alternatief...

De meest bekende oplossing voor de Game Boy Advance is van Everdrive en kost $100 per stuk. Die prijs is best pittig als je alleen afentoe je favoriete game wilt spelen vanaf een SD-kaartje. Maar op eBay circuleren uiteraard goedkopere alternatieven. Een daarvan is de Super Card SD.

Voor €10 wordt deze oplossing bij je thuis afgeleverd. In deze video bekijk ik de (on)mogelijkheden van dit alternatief.

NB: Ik merk onterecht op in de conclusie dat deze oplossing alleen GBA games speelt. Het werkt echter ook met Game Boy en NES ROMs. Een leuk extraatje, maar iets wat ik niet wist vanwege de afwezigheid van een handleiding.

Vs: De Ultieme Game Boy

Door chaozz op zaterdag 29 juni 2019 22:26 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 3.259

Het was tijd voor een nieuwe Versus-challenge vonden we bij RetroGameCouch, en dus klommen Clemens en ik opnieuw beiden in de soldeerbout om onze Ultieme Game Boy te bouwen.

Het gaat bij deze challenge dus om onze eigen interpretatie van de ultieme Game Boy. Dat is ook de reden dat we allebei met een compleet ander eindproduct eindigen.

De challenge begon op de retrogamebeurs in Kalken, België. Daar moesten we beiden onze Game Boy waar we ons project op zouden baseren kopen. Daarna hadden we 1 maand de tijd om de bouw te voltooien, en zoals altijd lukte dat maar net.

Backup Game Boy Games

Door chaozz op zondag 26 mei 2019 14:41 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 2.097

Als je jouw verzameling Game Boy games wil spelen in een emulator ben je aangewezen op de verschillende ROM-websites. Nintendo krijgt deze websites steeds vaker in het vizier, met als gevolg dat de meeste ROMs zijn verwijderd. Nu kun je eenvoudig zelf backups maken van jouw Game Boy games.

Het in Nederland gevestigde bedrijf Submodule heeft de GB01 Cart Reader uitgebracht. Een klein apparaatje waarmee je de ROM kunt dumpen van Game Boy, Game Boy Color en Game Boy Advance cartridges.

Daarnaast ondersteund het apparaat ook het downloaden en uploaden van save games. Ideaal voor het vervangen van savegame batterijen of het verder spelen van een savegame in jouw favoriete emulator.

Ook ondersteund het apparaat randapparatuur als de Game Boy camera, waarmee, voor mij in ieder geval, de camera eindelijk bruikbaar wordt.

Maar wat gebeurt er als we de GB01 testen met bootlegs of multi-games?

Ik kreeg van Submodule een GB01 opgestuurd om te reviewen. De retail prijs is op dit moment 35 euro.

Al je oude consoles via HDMI

Door chaozz op maandag 4 maart 2019 14:27 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 4.328

Het aansluiten van oude game consoles aan moderne TV's wordt steeds lastiger. De meeste TV's hebben geen composite aansluiting meer, en s-video hebben ze eigenlijk nooit gehad. Als je die oude consoles toch op je nieuwe grote TV wilt spelen heb je dus een converter nodig.

Voor het omzetten van component, s-video of composite zijn er goedkope chinese upscalers to koop. Deze upscalers zorgen echter voor aanzienlijke latency. Tel daar de input lag van je TV bij op en het is praktisch onspeelbaar.

Nu zijn er al lang betere apparaten op de markt die de oude analoge signalen zonder lag kunnen digitaliseren, maar deze zijn kostbaar en vergen uitgebreide configuratie. Voorbeelden zijn de OSSC voor 188 euro en de Framemeister voor 326 euro.

Een betaalbare optie is de RetroTINK-2X. Een ultra-low latency line doubler die je component, s-video en composite video signalen omzet naar HDMI. Het apparaat kan overweg met 240p en 480i op zowel PAL als NTSC.

Maar, hoe laag is de latency van de RetroTINK-2X werkelijk? En hoe makkelijk is deze in gebruik? En belangrijker nog, is dit apparaat $99 waard?

Check de video!